Image may be NSFW.
Clik here to view.
În următoarele rânduri vreau să vă povestesc despre niște figurine, jucării pe care le-am descoperit recent, deși au o istorie bogată și sunt pe piață de vreo 40 de ani. În goana după cadouri de Crăciun am ajuns cu un voucher în magazinul Diverta. Chiar de la intrare, o fată drăguță mi-a prezentat niște jucării Playmobil. M-a convins și am cumparat un set cu o fermă și câteva animăluțe. Când copiii și-au desfăcut cadourile au fost foarte încântați de aceste jucărioare mici și drăguțe, iar de atunci se joacă mereu cu ele și vor completarea setului.
Și așa a început povestea noastră cu Playmobil.
Însă și aceste jucării au o poveste frumoasă. Creatorul acestor figurine unice Playmobil este Hans Beck, Image may be NSFW.
Clik here to view.fiul unui comerciant german, născut în 1929. Fiind cel mai mare copil din familie, în timpul războiului, stătea acasă cu cei nouă frați ai săi și-i plăcea sa-i vadă jucându-se. Așa a luat pentru prima data în mână niște instrumente și bucăți de lemn pentru a face jucării din ele.
Timpul a trecut și după ucenicia ca tâmplar, el a aplicat pentru un post de dezvoltator de jucării la compania din Zirndorf a Geobra Brandstätter. Proprietarul companiei, dl Horst Brandstätter, l-a selectat pe dl Beck dintre o serie de candidaţi.
Hans Beck a conceput produse inovatoare pentru companie încă de la început, care au contribuit considerabil la succesul companiei. Cu toate acestea, capodopera sa a fost creată 13 ani mai târziu, în 1971. Horst Brandstätter dorea ca designerul său şef să conceapă şi să dezvolte un sistem de jucării. Antreprenorul se gândea la o linie de clădiri şi vehicule în care figurinele sa poata fi introduse. Această orientare părea prea simplistă pentru Hans Beck. El se gândea, în schimb, la ceva cu totul nou. Mai întâi a dezvoltat o singură figurină până la perfecţiune: Avea exact 7,5 cm ca înălţime, fiind ideal proporţionată pentru mâna unui copil. Avea braţe şi picioare care se mişcau, mâini capabile de a prinde şi a ține obiecte şi o față prietenoasă, care era deosebit de importantă pentru Hans Beck. Apoi, el a început să facă manual un număr de figurine care difereau doar în ceea ce priveşte culoarea şi în accesoriile care au fost adăugate la fiecare dintre acestea. Figurinele au fost transformate în muncitori în construcții, cavaleri şi indieni. El a completat această mică linie de figurine de jucărie cu o maşină şi un cal. A oferit aceste modele copiilor la orice ocazie posibilă, privindu-i jucându-se cu ele pentru a observa reacția și modul în care copiii se joacă.
La acel moment, compania care de asemenea fabrica articole mari de plastic pentru utilizarea zilnică, pe lângă sortimentul tradițional de jucării, s-a confruntat cu grave probleme de vânzări datorită crizei petrolului, care a provocat o creştere considerabilă a costurilor materialelor plastice. Prin urmare, Brandstätter dorea să lanseze seriile de figurine mai devreme decât a fost planificat şi i-a cerut lui Hans Beck să pregătească un set de mostre pentru iminentul Târg de Jucării Nürnberg din 1974. Hans Beck a reuşit, deşi sarcina părea aproape imposibilă şi figurinele de jucărie numite PLAYMOBIL au putut fi prezentate. Cu toate acestea, cu excepţia unui client olandez, Otto Simon, cumpărătorii au reacţionat ezitant. Reacţia acestora a fost în contrast cu cea a copiilor şi a părinţilor atunci când primele cutii au ajuns pe rafturile magazinelor de jucării în toamna anului 1974. Până la sfârşitul anului, Geobra Brandstätter a atins o cifră de afaceri de trei milioane de mărci cu PLAYMOBIL, care a constituit până la o şesime din totalul cifrei de afaceri a companiei la acel moment.
Patru factori au contribuit la derularea poveștii de succes a PLAYMOBIL: Ideea unică a lui Hans Beck, capacitatea de producţie necesară disponibilă, disponibilitatea absolută de a risca din partea proprietarului companiei şi nevoia tinerilor consumatori de un sistem de jucării care, pentru prima dată în istorie, s-a axat nu pe elementele de construcţie tehnică, ci pe figurine.
Hans Beck şi departamentul în creştere rapidă R & D a continuat să proiecteze lumi de joc complete. Aceştia au creat clădiri, vehicule suplimentare şi animale, toate scalate şi concepute pentru a se potrivi cu figurinele. Animalele proiectate de Hans Beck într-un stil complet nou, au atras atenţia şi lauda.
Copiii au apreciat atenţia mare la detalii cu care era produsă şi încă este, fiecare temă a jocului. Această simpatie şi dăruire pentru marcă este exprimată în numeroasele scrisori trimise la PLAYMOBIL de către copiii din întreaga lume, în fiecare zi. Tinerii fani trimit ideile lor şi fac sugestii. Uneori ei cer articole de război şi, de asemenea, de groază. De la început, Hans Beck a decis să nu dezvolte nici un produs agresiv, violent sau în tendinţe de scurtă durată. Compania îşi menţine această filozofie și astăzi.
Încă de la introducerea sa pe piaţă, în 1974, Hans Beck a fost “Conștiința Corporației” PLAYMOBIL. Domnul Beck s-a pensionat în 1998 şi de atunci a locuit în apropierea lacului Constance în partea de sud a Germaniei unde, cu tristeţe, a decedat după o lungă suferință, cu numai câteva luni înainte de a împlini 80 de ani, pe 30 ianuarie 2009. El își lasă în urma soția și fiul. Hans Beck va trăi veşnic în figurinele sale şi milioane de adulţi şi copii îi vor rămâne recunoscători pentru capodopera sa: figurina PLAYMOBIL.
The post O poveste din spatele poveștilor Playmobil appeared first on .