Întâlnirea dintre mami și tati și bebelușul nou-născut este, poate, cea mai frumoasă dintre experiențele vieții. Este magică, dar, în același timp presărată cu incertitudine și teama părinților că nu vor ști să îngrijească micuțul așa cum și-ar dori.
În multe situații, proaspeții părinți se bazează mai mult pe sfaturi primite de la prieteni, bunici, de pe forumuri, din publicații și prea puțin de la specialiști certificați care oferă cursuri sau consultanță. Informațiile de aiurea pot fi corecte, dar de foarte multe ori sunt alterate, incomplete sau chiar incorecte; de aceea, sfătuiesc părinții să caute o sursă de informare în care pot avea încredere, adaptată la cele mai moderne standarde și studii medicale.
Pentru că întâlnirea cu primul bebe este… puțin altfel decât v-ați imaginat, iată mai jos câteva lucruri la care vă puteți aștepta în cele mai fericite dar și complicate clipe:
La ce să te aştepţi la întâlnirea cu bebe
Aspect. În primul rând, nu vă speriați de aspectul bebelușului la naștere: acesta poate avea pielea de culoare cenușiu-albăstruie, fragilă, udă, acoperită cu dâre de sânge, uneori zbârcită, alunecoasă, acoperită de vernix (acea unsoare albă care îi acoperă pielea). Unii bebeluși sunt acoperiți de păr (lunago), care va cădea în decursul primelor săptămâni de viață. Capul este mare în comparație cu corpul, și la nașterea naturală poate avea formă turtită sau țuguiata, din cauza presiunilor vaginale.
Greutatea. Este normal ca bebe să scadă în greutate între 7-10% în primele 3 zile; deci nu ne îngrijoram, decât dacă scăderea este mai mare de 10%.
Gură și stomac. Gurița lui bebe este adaptată pentru suptul din sân, iar stomacul are, în prima zi, o capacitate de 5-15 ml și crește zilnic. Deci, mămici, nu vă speriați că bebe nu se sătura cu ceea ce produce sânul! Colostrul primelor zile este suficient și ideal pentru toate nevoile nou-născutului. Intestinul este steril la naștere și începe să să se colonizeze imediat cu floră din mediu. În timp ce laptele de mamă colonizează intestinul cu bacil bifidus (inhibă flora patogenă), laptele praf colonizează intestinul cu floră E-coli (ca la adult).
Criza genitală. Din cauza trecerii în circulația fătului a unor hormoni materni ovarieni și placentari, la 2-3 zile după naștere bebe poate suferi o criză genitală: tumefierea mamară (cateodată insoțită și de secreție de colostru) la fetițe și băietei, tumefierea vulvei cu prezența unei secreții albe, lăptoase și uneori sangerări (mică menstruație) la fetițe și tumefierea și roșeața scrotului și a testiculelor la băieței. Această criză trece în 2-3 săptămâni.
Pielea. Destul de mulți bebeluși suferă în primele săptămâni de icter fiziologic – pielea și mucoasele se colorează în galben, din cauza creșterii cantității de bilirubină în sânge. Cele mai multe forme sunt ușoare și trec cu ajutorul luminii naturale, dar bebe trebuie monitorizat și hrănit mai ales dacă devine letargic.
Mai pot apărea Eritemul fiziologic (înroșirea generalizată a pielii) și Eritemul toxic (o erupție roșie, în centru de culoare albă, pe pe trunchi, fată, membre), care apare din a 2-a zi după naștere.
Tot din a 2-a, a 3-a zi apare Descuamaţia fiziologică-scoame fine la nivelul toracelui și proximitatea membrelor. Pe pielea capului poate să apară Dermatită seboreică-puncte/plăci care se formează pe pielea capului și se descuamează. Pentru tratare, se spală și se perie capul și se poate unge pielea cu ulei pentru bebeluși.
Regurgitările şi vărsăturile: sunt un lucru obişnuit în primele săptămâni, se întâmplă din cauza aerului înghiţit în timpul suptului sau plânsului de lungă durată. Sunt mai frecvente la cei înfometaţi, care sug repede şi lacom şi la cei hrăniţi cu lapte praf. Atenție, mămici: pentru bebe, mai mult decât pentru mamă, despărțirea de ea este traumatizantă, astfel încât, mulți copii ținuți separat de mamă după naștere au vărsături mai dese și se constipă.
Sughiţul: este frecvent după mese şi se datorează aerului înghiţit; ţineţi-l să eructeze şi daţi-i un pic să sugă.
Strănutul: singular nu este un semn de boală; apare la schimbarea temperaturii aerului sau datorită laptelui regurgitat în nas.
În mare, viitoare mămici, poate că întâlnirea cu bebe nu va fi chiar așa cum ați visat, dar vă asigur că va fi magică. Informați-vă din surse profesioniste și de încredere cu privire la naștere și îngrijirea bebelușului și ascultați-vă instinctul! Mămicile știu cel mai bine ce le trebuie puilor lor, iar de cele mai multe ori acest lucru este IUBIRE.
Pentru a afla informații complete și detaliate referitoare la nou-născut și la modul în care are nevoie să fie îngrijit, te sfătuiesc să urmezi un curs de puericultură susținut de specialiști. Am colaborat la construirea cursului de puericultură de la Centrul ProMAMA și acesta este susținut de un educator prenatal LAMAZE cu experiență , deci pe acesta îl recomand cu căldură.
Sa fiți sănătoși și fericiți!
Marta Mureșan,
Medic primar pediatru
Consultant în Lactație și Alăptare Certificat Internațional (IBCLC).
The post Prima întâlnire… cu bebelușul tău! appeared first on .